Thema: De Griekse kerkvaders

Ook dit jaar hoopt de Theologische Universiteit Apeldoorn weer een Week van de Vroege Kerk te houden, georganiseerd vanuit de bijzondere leerstoel ‘Bijbeluitleg Vroege Kerk’. In de week van 18-22 november 2024 zijn er diverse activiteiten rondom het thema ‘de Griekse kerkvaders’.

De Deutsche Bahn heeft rond 1860 een aantal glas-in-loodramen cadeau gedaan aan de Keulse Dom. Met dank aan de Duitse spoorwegen staan de Latijnse kerkvaders Augustinus, Ambrosius, Hieronymus en Gregorius metersgroot afgebeeld, onder het raam met de uitstorting van de Heilige Geest. De Griekse kerkvaders Basilius de Grote, Gregorius van Nazianze en Gregorius van Nyssa staan echter ook afgebeeld in het transept, maar eigenlijk vallen deze glas-in-loodramen nauwelijks op.

In het gebouw van de Kerk van Christus geldt dit laatste ook. De kerkvaders vallen nauwelijks op. Toch hebben zij onze geloofsbeleving diepgaand beïnvloed. Het Oude en Nieuwe Testament plus de kerkvaders vormen samen een fundament waarop de Reformatie verder heeft gebouwd.

Benieuwd geworden naar deze Griekse kerkvaders? Van 18-22 november 2024 gaan we in de week van de Vroege Kerk dieper op hen in. Wat ze ons hebben te zeggen? Ze waren de theologische grondleggers van het eerste uur, mensen die hun geloof wisten te verwoorden in een compleet heidense maatschappij. Wat ze hebben gezegd is van het grootste belang voor de moderne mens. Ze gingen immers de dialoog aan met de niet-christelijke maatschappij waarin zij stonden. Hoe ze dat deden, komt in de Week van de Vroege Kerk uitgebreid aan bod. De parallellen met vandaag zullen de moderne gelovige uit de 21ste eeuw niet alleen verbazen, maar ook steunen en bemoedigen in de eigen dialoog die we te voeren hebben met onze niet-christelijke medemens. 

Programma

  • Maandagavond 18 november 2024, 20.00 uur: lezing (digitaal) door dr. Matthijs Zoeter: ‘Basilius de Grote, organisator en animator van de Vroegchristelijke Oosterse traditie’.
  • Dinsdagavond 19 november 2024, 20.00 uur: lezing (digitaal) door prof. dr. M.A. van Willigen: ‘Gregorius van Nazianze, vriend van Basilius en verdediger van de drie-eenheid’.
  • Woensdagmiddag 20 november 2024, 15.00 uur: minisymposium (op de TUA) rondom Gregorius van Nyssa. Met o.a. prof. dr. M.A. van Willigen (‘Wie was Gregorius van Nyssa?’) en dr. P.H. Hupsch (‘Gregorius van Nyssa als theoloog’).
  • Donderdagavond 21 november 2024, 20.00 uur lezing (digitaal) door prof. dr. M.A. van Willigen: ‘De drie Griekse kerkvaders als grondleggers van de belangrijkste theologische leerstukken’. Deze lezing wordt om 20.00 uur uitgezonden vanuit de Victorkerk te Apeldoorn.
  • Vrijdagavond 22 november 2024, 20.00 uur slotlezing door prof. dr. M.A. van Willigen: ‘De historische context van de Griekse kerkvaders.’ Presentatie met vroegchristelijke afbeeldingen van de bisschop in de Vroege Kerk (aula TUA). Met gratis boek.

Deelname aan deze activiteiten is gratis. Wel graag vooraf aanmelden. Dat kan eenvoudig via het aanmeldformulier in de agenda op www.tua.nl of door te mailen naar registration@tua.nl onder vermelding van Week van de Vroege Kerk. Geeft u s.v.p. ook aan voor welke onderdelen van het programma u kiest. In geval van online deelname ontvangt u tijdig een deelnamelink in uw mailbox.